Dziś troszkę inny post. Są wakacje , nie każdy z nas ma ochotę spędzać je w kuchni . Posiłki powinny być szybkie ,smaczne, nie wymagające od nas zbyt dużego poświęcenia czasu ;) Moja dzisiejsza propozycja - zapiekanka której podstawą jest makaron. Osoby "dbające o linię" mogą zastąpić zwykły makaron np. makaronem pełnoziarnistym .
Zapraszam ;)
Oto mój przepis.
Potrzebne będą :
- Opakowanie makaronu Penne tzw. rurki
- Ok 25dag żółtego sera
- Opakowanie sera mozzarella (ilość dowolna)
- Ok 30 dag mięsa mielonego (w moim przypadku jest to mięso wieprzowe mielone przeze mnie)
- 3 duże marchewki
- 2 cebule
- Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- Gotowy sos spaghetti bolognese. (użyłam ten z torebki)
- Sól , pieprz ,bazylia, oliwa z oliwek , świeży pęczek szczypiorku
Gotujemy makaron al dente . Na patelnie wlewamy odrobinę oleju , dodajemy mięso mielone , po ok 10 minutach dodajemy posiekaną drobno cebulę i startą na tarce na grubych oczkach marchewkę. Mieszamy , czekamy aż wszystkie składniki połączą się a mięso będzie sypkie. W między czasie rozrabiamy z wodą nasz sos do spaghetti , zagęszczając co koncentratem pomidorowym. Doprawiamy pieprzem , solą , suszoną bazylią . Cały powstały sos wlewamy na patelnię z mięsem, cebulą i marchewką. Mieszamy do momentu aż delikatnie zgęstnieje. Następnie zawartość patelni przelewamy do naczynia z ugotowanym makaronem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy całość wg. uznania. Dodajemy także starty na tarce na grubych oczkach ser żółty. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego które wcześniej delikatnie zwilżamy oliwą (żeby zapiekanka nie przywarła ;)). Całość posypujemy mozzarellą również startą na tarce. Wkładamy zamknięte naczynie do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 200 stopni . Na 5 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika otwieramy naczynie.Ja swoją zapiekankę podaję zawsze ze świeżym szczypiorkiem i papryką ;)
SMACZNEGO !!! ;)
pycha ! :)
OdpowiedzUsuńwww.zycie-kate.blogspot.com